Tokoa me ollaan treenattu nyt muutamana päivänä ihan satunnaisesti lenkin yhteydessä. Seuraaminen on jo kontaktilla varusteltua ja pysyy ihan kivasti kiinni jalassa. En nyt tiedä voiko sitä ihan nojaamiseksi sanoa, mutta ainakin tempo on hyvä ja koira motivoi jo itse itsensä kun pyydän sivulle, tai aloitan joskus seuraamisen suoraa siltä seisomaltakin. Yleensä käytän patukkaa palkkana. Enää ei välttämättä tarvitse olla patukka näkyvissäkään. Voi olla esim. selän takana, taskussa tai suussa. Osaa napata palkan jo ilmasta, joten saatan heittää patukan koiralle hetkenä minä hyvänsä. En kuitenkaan vielä seurauta pitkiä määriä kerrallaan: ihan askeleesta muutamaan metriin. Joskus saatan lopettaa niin, että pyydän koiran lopuksi tulemaan perusasentoon, joskus otan käännöksiä oikealle (olen ottanut myös vasemmalle ns.paikoillaan niin, että se tuleekääntyen/kiepsahtaen tavallaan sivulle tms.), joskus pyydän seuraamaan, ja jos tulee heti ihan mallikelpoista ja innokasta seuraamista hyvällä kontaktilla ja oikealla paikalla, saatan palkata jo ihan puolen askeleen seuraamisen jälkeen :)

Paikallaoloa, niin että koira makaa, on otettu myös. Pyydän koiran sivulle ja siitä maahan. "paikka" käskyn jälkeen menen koiran eteen n. 10-15metrin matkan verran, ja saatan joskus antaa käsimerkkiä, ja/tai toistaa käskyä jos se näyttää rauhattomalta. Hyvin on mennyt, mitä nyt tähän mennessä ollaan koitettu. Häiriöinä on tosin ollut vasta muutama ohi menevä auto ja lenkkeilijä.

Eteenmenoa olen ottanut joskus treenien yhteydessä. Vien koiran kanssa kipon kentän toiseen päähän. Sitten lähdemme takaisin kun olen koiran nähden jättänyt houkuttelevalta tuoksuvan, kissan herkkumärkähyytelöruokaa sisältävän kipon kentän reunaan. Vien kipon aina koiran kanssa, vielä näin alkuvaiheessa, että saan jo heti alussa koiran juoksemaan kipolle mahdollisimman lujaa ja suoraan kiemurtelematta ja etsimättä. Maahanmenon tottelemista ja nopeutta herjoittelemme erikseen.

Kuva treeneistä, "seuraamista". Ottanut Santeri Laine:
707531.jpg