Tuisku on ollut meillä jo reilu kaksi viikkoa. Ylihuomenna se täyttää 10 viikkoa. Ollaan käyty tutustumassa IPO klubin treeneihin, ihan katseltiin vaan. Siinä sivussa totuteltiin tunnelmaan ja tehtiin pikkuisia kontaktiharjoituksia muutaman minuutin ajan. Hyvin meni eka-kerraksi. Oli siinä pikkupennulla ihmettelemistä kun isot pelkkarit teki liikkeitä niin nätisti. Sai Tuisku jo vähän lähemminkin tutustua.

Tuisku osaa jo muutamia käskyjä. Tai ne on jo aloitettu. Niinhän sen pitääkin mennä, että ajoissa aloitetaan, niin ei tartte kiirehtiä :)
  • Tuisku istuu käskystä (Tämä tapahtuu jo ihan ilman käsimerkkiä. Aloitin opettamisen namilla, mutta tein sen jatkossa pelkkää käsimerkkiä käyttäen ja palkkasin kovalla kehulla ja esim. ennen kuin annan sille ruokakupin tms. Nykyään käsken aina istua ennen kun annan ruuan tai päästän sen vapaaksi esim. pellolle juoksemaan. Istuu todella nopeasti maahan asti. "Tiiviisti" maassa! Kova katsomaan samalla silmiin.)
  • Ottaa katsekontaktin (Tuisku oli heti ensi hetkistä alkaen kova "tuijottamaan". Siis ihan silmiin. Tämä oli heti toinen asia mitä istumisen jälkeen sille aloin opettaa. Kun se katsoi silmiin, annoin käskyn "täällä", jonka jälkeen nami/kehua. Nyt se tapahtuu käskystä, sisällä ja ulkona* -*jossa sitä jo tarvitaankin, ohituksissa esim.- (Tuisku tarjoaa kontaktia lenkilläkin jo ilman käskyä. Kehun tietty heti kovasti, sillä mielestäni kontaktin pitäminen/ottaminen on kuuntelua ja se on tärkeää!!) Ja se on helppo liittää myöhemmässä vaiheessa "seuraa" -käskyyn (näin opetin Artulle). Ja niin siitä tehdään lopulta pelkkä "seuraa", eli kontakti("täällä") ja kävely tiiviisti("seuraa", tai esim. "mennään")) samaan aikaan. Mentiin taas asiasta toiseen :)
  • Maahanmeno (Namin avulla. Tämä ei mene vielä nappiin ilman käsimerkkiä. Mutta ollaan voiton puolela-> ilman namia menee! Käsken Tuiskun oikeastaan maahan vain silloin, kun tullaan ulkoa ja putsaan sen tassut. Käsimerkin teen joko vaan kädellä tai tassurätti kädessä vetämällä kättä niin, että sen on "pakko" mennä maahan. Oikeastaan tämä periaate ei enään päde tässä hommassa, sillä Tuisku menee maahan ihan vain sillä, että laitan käden maahan ja sanon käskyn. Menee nopeasti :))
  • Käänny (^Sama, eli ulkoa tultaessa ainoastaan "maahan" -käskyn jälkeen. Rätti kädessä niin, että Tuiskun pää, ja lopulta koko kroppa kääntyy rätin mukana. Kehuja jälleen palkaksi. Ja koko tassujen pyyhkimisen ajan kehun. Enkä putsaa liian kauaa ikinä, ettei tylsisty liikaa. Mutta silti joka ikinen kerta ulkoa tultaessa putsaillaan edes vähän, vaikkei välttämättä edes tervitsisi. On siitä jo rutiinikin tullut. Tuisku osaa odottaa ovella ulkoa tultaessa, eikä ryntää välittömästi muualle.)
  • Paikka (Ja taas ulkoa tultaessa sillä välin kun vien vaikka takin tai haen tassupyyhkeen. Käsimerkillä. Pari kertaa on karannut perään, mutta tajuaa jo hyvin :) Ulkonakin olen huvinvuoksi kokeillut toimiiko. Toimii! On se viisas tyttö. Tosin jos on pidempi matka kuin 2m, niin lähtee :))
  • Luoksetulo (Kasvattajalla jo hienosti opittu homma. Kotona hiottu! Sisällä ja ulkona tulee jo tosi sunosti. Itse menen kyykkyyn ja/niin varmistan, että se tulee eteeni ja LÄHELLE. Kehun koko matkalla kun se tulee ja yllytän sitä iloisella äänellä juoksemaan kovaa. Myöhemmin liitän "istu" -käskyn siihen, kun se on "sylissäni", ja taas myöhemmin seison koko liikkeen ajan ja liitän taas käskyn "istu". Helppoa ;))
  • "Sivulle" (Lenkillä sanon "sivulla"/"sivulle", ja samalla hihnalla ohjaan Tuiskun KÄVELEMÄÄN vasemmalle puolelleni. Tavallaan pakote. Näin Tuisku on jo oppinut kävelemään vasemmalla sivullani. Ja kun kehun ja puhun ystävälliseen ääneen, Tuisku on selvästi tajunnut, että on ihanaa ja kivaa olla vasemmalla puolella. Harvoin se enään meneekään oikealle. Eteen se kyllä menee, mutta se ei haittaa. Ei se silti tule vielä sivule käskystä, paitsi jos se on takanani (ja vaikka juuri tulossa svulle). Liitän käskyyn myöhemmin istumisen ja kontaktin.)
  • "Pidä" (Pari kertaa harjoiteltu pikkuisella noutokapulalla. Käskyllä "pidä", samalla toistan käskyä ja pidän muutaman sekunnin ajan hellästi mutta varmasti sormillani kiinni sen kuonosta niin, että se joutuu pitää suutaan kiinni. Kun otan kapulan pois sen suusta, sanon samalla "irti", ja kehun PALJON, sillä ainakin joillain koirilla tämän harjoittelu saattaa olla inhottavaa, ainakin aluksi! Tämä tapahtuu AINA minun edessäni istuessa. Aivan niinkuin oikean noutoliikkeen lopetus :))
  • "Vapaa" (Ulkona ennen kun päästän Tuiskun juoksemaan vapaana. Se istuu^^ ensin ja odottaa "vapaa" käskyä  ihan kiltisti. Koiralle yleensä ihan miellyttävä "käsky". Tuiskulle ainakin ;))
("Paikka")
460444.jpg
460448.jpg